søndag den 14. oktober 2012

Maskinkursus

For at kunne blive uddannet sløjdlærere skulle vi alle igennem det obligatoriske maskinlære-kursus, som Kurt stod for. Vi skulle stifte bekendskab med afretterhøvl, tykkelseshøvl og rundsavens muligheder og begrænsninger. Vi skulle i den forbindelse lave en trækasse med en bund, som lægges ind i en not.

Afretterhøvl

En afretterhøvl består af en cutter og plader, en på hver side, en sådan plade kaldes et land. Landet foran cutteren er en smule lavere end landet bag cutteren, som er på niveau med toppen af cutteren. Landet foran cutteren kan hæves og sænkes, og derved kan man regulere, hvor meget der skal høvles af brættet.  Cutteren består af en cylinder, hvorpå der sidder to høvle. Cutteren drejer 12.000 gang pr. minut. Over cutteren sidder en afskærmning som forhindrer at man får fingrene i maskinen.

 

Man starter med at høvle på vrangfladen da brættet kan ligge plant på denne side og derfor ikke vipper, mens det høvles. Derefter høvles den ene af de smalle sider. Derved får vi høvlet to sider, som er vinkelrette på hinanden.

Tykkelseshøvl


På undersiden af afretterhøvlen sidder tykkelseshøvlen som bruges til at høvle brættets retflade. Brættet skubbes i modsatte retning ag brættet i afretterhøvlen. Tykkelseshøvlen bruger undersiden af cutteren, som bruges i afretterhøvlen, og nederst sidder endnu et land, som kan hæves og sænkes, så man kan bestemme tykkelsen på det bræt der skal høvles. Landet skal indstilles så der høvles lidt af ad gangen, og ikke det hele på en gang. Ved siden af cutteren sidder to hjul, som holder fast på brættet, så det ikke slynges tilbage, hvis høvlen er indstillet til at høvle for meget af.
Hvis man fører brættet for hurtigt igennem både afretterhøvlen og tykkelsens høvlen får brættet en bølge struktur, og man får lov til at høvle det igen!

Rundsav

Rundsaven er en rund savklinge, som er spændt op på et bord, så den står lodret. På den ene side af bordet sider en liste, der kan flyttes, og som kan hjælpe med at bestemme tykkelsen af det man skal save. Bag savklingen sidder en spaltekniv som har samme tykkelse som savklingen og derfor skal skiftes hvis savklingen skiftes. Spaltekniven sikrer at det træ man saver i ikke bukker rundt og klemmer om savklingen, da det kan give en farlig situation, hvis saven får fat i træet på bagsiden af savklingen, og træet derved bliver slynget tilbage på den person som saver. 

Rundsaven kan vinkles op til 45 grader, så den kan bruges til at save brædder med 45 grades vinkel, som er en fordel, hvis man vil lave en kasse, hvor alle enderne på træet er skjult.

Rundsaven kan også bruges til at save fals, fas, not og fer


 Sikkerhed

Ingen elever må bruge disse maskiner

Man skal altid holde fingrene væk fra cuttere og klinger, og bruge hjælpe-remedier til at skubbe og holde brættet fast med. 
Brug høreværn


 

 

 

 

Trækasse

Vi startede med et bræt med en længde på 110 cm. Først høvlede vi med afretterhøvl på vrangfladen, derefter på den ene af de korte sider. Så brugte vi tykkelseshøvlen på retfladen. Gangen efter tog vi fat på rundsaven og fik savet den sidste side, så vi endte med at have fire lige flader, som står vinkelret på hinanden. Vi brugte herefter rundsaven til at save en not i den ene side og en fals i den anden side, disse saves inden brættet skæres i mindre stykker, da det er nemmest at save mens brættet er langt. Derefter vinklede vi rundsaven så den stod på 45 grader og vi savede fire sider som var parvis lige lange. Så savede vi en bund, som passede ind i den not vi havde lavet i vores bræt. Vi kunne vælge at lave bund og/eller låg af krydsfiner eller akrylplade (plexiglas). Jeg valgte krydsfiner. Jeg samlede kassen med lim, og savede et låg som passede. Da kassen skulle limes sammen mættede jeg først enderne med lim, lod det tørre. Så limede jeg enderne sammen rundt om bunden og spændte den op i skruetvinger på bånd.


Jeg havde købt et porcelænsknop som jeg synes ville være fin til kassen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar